در گذشته ما با کارتون هایی از قبیل زیبای خفته محصول 1959 و سفید برفی و هفت کوتوله که قدیمی تر است مواجه بودیم. در آن زمان این انیمیشن ها بسیار زیبا و دلربا بودند و ما را به دنیای خود وارد می کردند. اما امروزه انیمیشن سازی گسترش بی سابقه ای پیدا کرده است. شرکت های بزرگی که با قدرت وارد این میدان شده اند و با سرمایه گذاری بالا آثار شاخصی را تولید کرده اند. کشور ما نیز در این زمینه با کمک جوانان علاقه مند در حال پیشرفت است. امروزه تولید انیمیشن در سطوح مختلف و به صورت حضوری و مجازی آموزش داده می شود.
ما در مقاله “چگونه می توان به یک انیمیشن ساز تبدیل شد؟” به شما در راهی که باید بپیمایید کمک خواهیم کرد. اگر به صورت اصولی به این کار بپردازید علاوه بر این که از آن خسته نمی شوید بلکه حتی لذت نیز خواهید برد. وقتی می توانید به یک شخصیت جان ببخشید و در نهایت نتیجه را ببینید می تواند بسیار لذت بخش باشد. ما با توجه به اهمیت این کار تحقیق گسترده ای برای آموزش در این رابطه انجام دادیم. در نهایت با سایت فرادرس که در زمینه آموزش های مجازی فعالیت می کند آشنا شدیم. برای شروع آموزش ساخت انیمیشن فرادرس باید در ابتدا با قواعد کار آشنا شوید.
در این مقاله چه می خوانید؟
- انواع سبک های انیمیشن سازی
- پیش نیاز برای شروع انیمیشن سازی
- نرم افزار های مورد نیاز
- نتیجه گیری
انواع سبک های انیمیشن سازی
انیمیشن سازی سبک های متفاوتی دارد. برای این کار ابزار های مختلفی وجود دارد این ابزار با کمک تحقیق و تفکر به دست آمده اند. گستردگی سبک های انیمیشن سازی بالاست و به بیش از 20 سبک می رسد. اما از این میان برخی از این سبک ها شاخص بوده و ما نیز به معرفی مهم ترین آن ها می پردازیم.
_ استاپ موشن
استاپ موشن به سبکی از انیمیشن سازی گفته می شود که به صورت دستی اشیاء حرکت داده شده و با هر حرکت یک فریم از فیلم تکمیل می شود. این سبک مزایا و معایب خاص خودش را دارد. بعد از پیدایش عروسک های این نوع انیمیشن سازی نیز پدیدار شد.
برای ساخت یک دقیقه از این گونه انیمیشن سازی به ساعت ها وقت نیاز دارید. اما لذت خاصی در تولید انیمیشن با این روش وجود دارد. البته تولید کارتون با این سبک تقریبا از رواج افتاده است. اما هستند کسانی که همچنان آثار شگفت انگیزی از استاپ موشن ارائه می دهند.
از معروف ترین آثار استاپ موشن می توان به انیمیشن “بره ناقلا” اشاره کرد.
_ دو بعدی دیجیتالی
دو بعدی دیجیتالی را می توانی یکی از سبک های رایج انیمیشن سازی معرفی کرد. در کارتون های دو بعدی کار روی کاغذ نقاشی و متحرک می شد. اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی این پروسه با کمک نرم افزار های مختلف به فضای دیجیتال منتقل شده است. امروزه دیگر با یک کامپیوتر می توان همان کار را با کیفیت بهتر انجام داد. البته به دلیل راحتی کار زمان بیشتری نسبت به حالت سنتی به طراح می دهد.
از معروف ترین آثار انیمیشن دو بعدی دیجیتال می توان به کارتون “شکرستان” اشاره کرد.
_ سه بعدی دیجیتالی
این سبک امروزه یکی از رایج ترین روش های انیمیشن سازی است. بسیاری از عناوین مطرح از تکنولوژی سه بعدی بهره می برند. از مزایای این سبک می توان به عمق میدان عالی، آزادی عمل بسیار بالا، کیفیت عالی و … اشاره کرد. برای طراحی این گونه از انیمیشن ها اپلیکیشن های مختلفی طراحی شده است. این نرم افزار های می توانند به راحتی هرچه بیشتر شما کمک کنند.
از معروف ترین آثار انیمیشن سه بعدی دیجیتال می توان به “پاندای کونگ فو کار” اشاره کرد.

پیش نیاز برای شروع انیمیشن سازی
هر کاری برای اجرا نیاز های خود را دارد، این نیاز ها می توانند ابزار و یا ایده آن کار باشند. به طور مثال وقتی یک کارگردان شروع به ساخت یک فیلم می کند به چه وسایلی نیاز دارد؟ پاسخ این سوال می تواند فیلم نامه، محیط، عوامل، بازیگران و … باشد. در انیمیشن سازی نیز با کمی تفاوت این موارد صدق می کنند. پیشنهاد می شود ابتدا اقدام به دانلود انیمیشن بزنید و با دقت تماشا کنید و یاد بگیرید.
_ فیلم نامه و داستان
هر فیلم و انیمیشنی که ساخته می شود یک داستان را دنبال می کند. فرقی نمی کند که این اثر یک دقیقه باشد و یا چند ساعت بو طول بکشد. فیلم ها و انیمیشن های مختلفی در دنیا ساخته می شوند و در جشنواره های مختلفی نیز شرکت می کنند. زیبایی محیط و کاراکتر ها همیشه مهم است اما چیزی که همیشه ما برای آن به این آثار نگاه می کنیم پی بردن به داستان است!
_ کاراکتر های داستان
هر فیلم نامه ای برای خود شخصیت هایی دارد، اما این شخصیت ها نیاز به طراحی دارند. با توجه به داستان شما باید کاراکتر های داستان خود را طراحی کنید. داستان شما نیازمند بازیگرانی است که در آن بازی کنند!
_ محیط انیمیشن
اگر تا به حال پشت صحنه فیلم یا سریال باشید متوجه می شوید که برای بازی کاراکتر های شهرک هایی وجود دارد. البته در انیمیشن سازی کار آسان است، این شهرک ها را باید مانند کاراکتر ها در نرم افزار طراحی ایجاد کنید.
_ کارگردان، طراح سه بعدی، انیماتور و …
هر کس در تولید انیمیشن نقشی ایفا می کند، به طور مثال کارگردان فردی با تجربه است که با بیشتر امور آشنایی دارد و صاحب نظر است. (همیشه یک کارگردان با دیدن آموزش کارگردانی می تواند توان خود را بالا ببرد. در دنیایی که همه چیز به سرعت در حال پیشرفت است ثابت ماندن نوعی پسرفت است.) طراح سه بعدی وظیفه طراحی کاراکتر های و محیط را دارد. انیماتور به زنده کردن محیط با متحرک کردن مدل ها کمک می کند و …
برای ساخت یک انیمیشن به مجموعه ای به هم پیوسته و هم فکر نیاز خواهید داشت. دقت کنید تعداد طراح و یا انیماتور به بزرگی پروژه شما بستگی دارد.
_ سخت افزار و نرم افزار
هر کاری به ابزاری نیاز دارد، سخت افزار و نرم افزار برای تولید انیمیشن به وفور پیدا می شوند. شما به چند سیستم قدرتمند و نرم افزار خاص کار خود نیاز دارید. نرم افزار های طراحی انیمیشن به دلیل گرافیکی بودن به منابع زیادی نیاز خواهند داشت. پس باید در نظر داشت که صرف هزینه برای تامین سخت افزار بالا خواهد بود.
نرم افزار های زیادی برای تولید انیمیشن طراحی و ساخته شده است، اما همه آنها به سیستمی قدرتمند نیاز دارند. علاوه بر این شما به یک محیط برای کارتان نیاز خواهید داشت. البته ابزار های دیگری برای تولید انیمیشن وجود دارد. هر کدام از این ابزار کار را برای شما آسان تر خواهد کرد. به طور مثال اسکنر سه بعدی که محیط فیزیکی را به مدل سه بعدی تبدیل می کند و … که البته این موارد الزامی نیستند ام به راحتی کار کمک می کنند.

نرم افزار های مورد نیاز
برای انیمیشن سازی نرم افزار های مختلفی وجود دارد که بستگی به این دارد که شما چه سبکی از طراحی انیمیشن را انتخاب کرده اید. به طور مثال اگر شما می خواهید انیمیشن سه بعدی طراحی کنید باید ابزار و نرم افزار مربوط به خودش را استفاده کنید. در ادامه به معرفی برخی از نرم افزار های شاخص می پردازیم.
_ نرم افزار Moho Pro
شما با استفاده از این نرم افزار می توانید انیمیشن دیجیتال دو بعدی خود را طراحی کنید. نکته جالب این که این نرم افزار هم برای ویندوز و هم اندروید توسعه داده شده است.
_ نرم افزار ۳dsmax
نرم افزار تری دی مکس یک گزینه شاخص برای طراحی انیمیشن های سه بعدی است. این نرم افزار علاوه بر این که در طراحی و تولید انیمیشن کاربرد دارد، با توجه به قدرت فراوان در جلوه های ویژه سینمایی نیز استفاده می شود. یکی دیگر از مزیت های این نرم افزار گستردگی مدل های آماده است شما می توانید به راحتی مدل ماده برای کار پیدا کنید.
_ نرم افزار maya
این نرم افزار قلب تپنده دنیای انیمیشن های سه بعدی است. سازگاری کامل با دیگر نرم افزار ها، راحتی کار و استفاده و فراگیری مدل های آماده از ویژگی های این اپلیکیشن هستند. انیمیشن پاندای کونگ فو کار با استفاده از این نرم افزار تولید شده است.
نرم افزار های مختلفی برای انیمیشن سازی وجود دارد که شما می توانید از آن ها نیز برای پروژه های خود استفاده کنید.
جمع بندی
کار انیمیشن ساز شاید در نگاه اول سخت و دشوار به نظر برسد. اما با آشنایی کامل با ابزار و روند کار شما می توانید از تولید انیمیشن لذت ببرید و خوشحال باشید. البته برای یادگیری اصولی این کار نیاز به آموزش اصولی دارید.
بنده به عنوان کسی که در این کار آموزش دیده ام و تجربه کسب کرده ام به شما پیشنهاد می دهم برای یاد گیری اصولی و آموزش پروژه محور و مجازی فرادرس را پیگیری کنید. اصول کار یکی از مهم ترین موارد برای موفقیت در انیمیشن سازی است بنابراین از کار پراکنده دوری کنید و حتما از آموزش های اصولی استفاده کنید.